+
Bezárás Menü
0°C
2021. november 28.
Stefánia
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

2021. évi adóváltozások
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
80 éve tértek haza a bukovinai székelyek

80 éve tértek haza a bukovinai székelyek

A bukovinai székelyek Bukovinából való hazatérésének 80. évfordulóját ünnepeltük ma Bonyhádon. A programsorozat délután a Székely Emlékparkban indult a Dr. Németh Kálmán tiszteletére állított kopjafa leleplezésével, majd a nemrég felújított Perczel-Kúriában folytatódott a megemlékező műsorral. Az eseményen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, városunkat Filóné Ferencz Ibolya polgármester képviselte.

A bukovinai székelyek Bukovinából való hazatérésének 80. évfordulójára emlékeznek hétvégén a Völgységben. A programsorozat péntek délután kezdődött Bonyhádon, a Bonyhádi Székely Emlékparkban, Dr. Németh Kálmán, a bukovinai székelyek hazatelepítőjének tiszteletére állított kopjafa leleplezésével.

Az eseményen részt vett Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki köszöntőbeszédében elmondta, a bukovinai székelység az egyik olyan magyar népcsoport, amelyet a legtöbbször telepítettek át egyik tájról a másikra. – Őseink a számkivetettségben is mindvégig megőrizték a magyarságba vetett erős hitüket, a magyar nyelvhez és a magyar identitáshoz való ragaszkodásukat. Ezért lehetünk mi ma is hű állampolgárai Magyarországnak -

A kopjafa leleplezésénél és az emlékkoszorúk elhelyezésénél Potápi Árpád János, Illés Tibor a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke és Filóné Ferencz Ibolya, városunk polgármestere segédkezett.

A program ezt követően a nemrég megújult Perczel Kúria épületében folytatódott a megemlékező műsorral. A megjelenteket Filóné Ferencz Ibolya köszöntötte. – A bukovinai székely népcsoport 80 év elteltével is gazdag hagyományokat ápol, erre a teremben ülők egytől egyig büszkék lehetnek, hiszen mindez az ő odaadásuknak és az alázatos munkájuknak köszönhető.

A visszaemlékező előadások után Tamás Menyhért születésnapi köszöntése következett, majd átadták a Sebestyén Ádám díjakat, a XXIII. Sebestyén Ádám Országos Mesemondó Verseny díjait és a Bukovinai Székely Országos Szólótáncverseny 2020 díjait. A pénteki program a díjazottak gálaműsorával zárult. A megemlékezés szombaton a Bukovinai Székelyek Búcsújával folytatódik.

Vissza