+
Bezárás Menü
0°C
2023. december 11.
Árpád
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Az ínycsiklandozó sváb ételek kerültek terítékre

– Ma többféle „disznóságnak” nézünk elébe! – hangzott el a figyelemfelhívó mondat a Koller Panzió udvarán február 21-én délelőtt. A megfogalmazói nem valami turpisságon törték a fejüket, csupán előrevetítették, hogy a Bonyhádi Német Önkormányzat, valamint a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület második alkalommal tartott sváb disznóvágásán sem lesz hiány finom falatokból.

 
Több generáció. A hagyományok átörökítése volt a program egyik legfőbb üzenete
(fotók: bonyhad.hu)
 
Hogy igazolást nyerjen állításuk, rögvest neki is láttak a hajnalban jobb létre szenderített, közel 100 kilogrammos jószág feldolgozásának.
Rendben is zajlott minden, egészen addig, amíg nem érkezett egy „csípős megjegyzés” az egyesület elnökéhez: Fetzer Gáborhoz. – Nagyon alacsony a páratartalom a helyiségben, a hús pedig egyenesen száraz – állapították meg az asztalnál dolgozók utalva arra, hogy jól esne nekik egy kis forralt bor formájában érkező frissítő. Fetzer Gábor vette a célzást, és máris megkínálta a szorgos segítőket, akik ettől újult erőre kapva folytatták a húsok felszeletelését.
 
 
Jenei József szakmai irányítása mellett készültek a levesnek, sültnek, kolbásznak, hurkának, töltött káposztának – és sváb disznóvágás lévén – a sauresnek valók. De hogy ezek ne csak alapanyagok maradjanak, arról a Hein Lizi néni és Kovács Péterné vezette konyhai személyzet gondoskodott. Az ínycsiklandozó fogások elkészítése közben finom kalács és kávé is járt a résztvevőknek, akiket Köhlerné Koch Ilona, a német önkormányzat elnöke kínált meg. Ő azt emelte ki a program célját tekintve, hogy minden olyan rendezvény fontos számukra, amelyen a magyarországi németség gyönyörű, megbecsülendő hagyományaira irányulhat a figyelem. S hogy a táncok, a dalok, vagy éppen a népviselet mellett a gasztronómia is elválaszthatatlan eleme gazdag kultúrájuknak.
 
 
 
Értékőrzés
Sikerrel jártak a szorgos hagyományőrzők, így este – Nász Krisztián révén – a Koller Panzió éttermében láthatták vendégül a szervezők a meghívottakat, akik a finom ételek, italok megízlelése után őszinte elismerésüket fejezték ki. Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere Hein Lizi néninek átnyújtva egy szép virágcsokrot mondott köszönetet az önkormányzat nevében valamennyi szervezőnek, közreműködőnek.
 
  
 
– Örülök, hogy ezúttal is egy sikeres programot zárhattunk, és bízom benne, hogy jövőre még több fiatal csatlakozik hozzánk, mert ez a nap valahol az összetartozásról, hagyományaink átörökítéséről is szól – összegezte Köhlerné Koch Ilona. Az est muzsikával folytatódott, amely során Wusching József húzta a talpalávalót.
 
  
 
 
Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz