+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 19.
Emma
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Aki teheti, segítsen a rászorulókon

Aki teheti, segítsen a rászorulókon

A Magyar Vöröskereszt egész évben folytatja gyűjtő tevékenységét, karácsony táján kiemelt programjuk a Tesco áruházakkal közösen szervezett tartós élelmiszer gyűjtési akció, amely immár hagyományosnak tekinthető - tudtuk meg Gulyás Katalintól, a szervezet megyei igazgatójától. Idén december 9-10-én várják önkénteseik a felajánlásokat a Tolna megyei hipermarketekben, Szekszárdon, Pakson, Bonyhádon és Dombóváron is.

Bonyhádon a Solymár Imre Városi Könyvtár hirdetett akciót „Legyen minden gyermeknek karácsony!” címmel a rászoruló gyermekek megajándékozása érdekében. Már nem használt, de jó állapotú játékokat, könyveket, iskolai eszközöket várnak. Kérik az adományozókat, hogy a holmikat egy dobozba csomagolják és írják rá, hogy fiúnak, vagy lánynak és hány éves gyermeknek szánják őket. A csomagokat december 5-ig várják.

A befolyt adományokat csomagokra bontva az alapszervezetek - amelyek a legközelebbről tudják felmérni az igényeket - osztják szét karácsony előtt a rászorulók között. Az igényről elmondta, hogy az évről-évre egyre nagyobb, de sajnos a felajánlások mennyiségével kapcsolatban nem ez a helyzet. Jelenleg is több pályázat eredményeit, illetve megkeresett vállalkozások visszajelzéseit várják. Ezektől is függ, hogy mennyi ajándékcsomagot tudnak majd kiosztani az ünnepek előtt.

A Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 20 éve stratégiai együttműködésben dolgozik a Spar áruházakkal - mondta Lemle Béláné, a szervezet szekszárdi csoportjának vezetője. Idén december 15-20. között várják a tartós élelmiszer adományokat az üzletekben országszerte (Szekszárdon a vasárnapok kivételével). Jellemzően a nagyobb felajánlásban gondolkodó vállalkozások és magánszemélyek is ilyenkor szokták megkeresni az önkénteseket. Pénz adomány helyett ők is tartós élelmiszereket ajánlanak fel, esetleg megkérdezik előzetesen, hogy mi az amire leginkább szükség lenne. A szekszárdi szervezet látókörében mintegy 250 olyan rászoruló személy, család van, amely részesülni fog a csomagokból. Mindehhez a megyeszékhely önkormányzata étkezési utalványok adományozásával járul hozzá. Ezen felül a szervezet a szegények karácsonya alkalmával, a csomagok kiosztásakor egy kis teával édességgel meg is vendégeli a rászorulókat.

A Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciója keretében Tolna megyében négy helyen várják december 1-18-ig a cipősdoboz ajándékokat: Bonyhádon (Baptista Gyülekezet, dr. Hegedűs Ádám u. 13.), Dombóváron (Micimackó Játékbarlang, Pannónia u. 44.), Szekszárdon (Europcar Iroda, Pásztor utca 4.) és Tamásiban (Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Szabadság u. 27.). Révész Szilvia kommunikációs igazgatótól megtudtuk, az is csatlakozhat az akcióhoz, aki nem tud cipősdobozt készíteni, vagy nincs a lakókörnyezetében gyűjtőpont. A 1355-ös cipősdoboz adományvonal felhívásával vagy egy üzenet küldésével 300 forinttal is támogathatja a rászoruló gyerekeket. A szervezők arra kérnek minden adományozót, hogy lehetőség szerint új vagy újszerű dolgok kerüljenek a dobozba: játékok, írószerek, tisztálkodó szerek, édességek, esetleg sapka, sál, kesztyű vagy a nagyobb lányoknak egy szép kendő. A romlékony, folyékony, törékeny holmik kerülésére is felhívták a figyelmet. A legtöbb ajándék általában a 3-10 év közötti lányoknak érkezik, így jól jönnek a fiúknak, illetve az idősebb gyerekeknek (egészen 18 éves korig) szánt pakkok. A becsomagolt (külön a tetejét és külön az alját) cipősdobozra kívülről írják rá, hogy milyen nemű gyermeknek és hány évesnek szánják azt. Természetesen a begyűjtött ajándékokból Tolnába is jut majd: Bonyhádra, Váraljára, Mázaszászvárra és Tengelicre biztosan, de a szervezők reményei szerint ennél több helyre is vihetnek majd cipősdobozokat.

Az országos szervezetek akciói mellett, vagy azokhoz csatlakozva több helyi civil szervezet, intézmény is gyűjtő akciókat szervez. A Budapest Sportiroda szekszárdi szekciója mikulásnapi adománygyűjtő futást szervez december 4-én, 9 órára. A sportpályához várják mindazokat, akik sportolni és adakozni is szeretnének. Örömmel fogadnak mindenféle csokoládét és szaloncukrot, amelyet becsomagolva a szekszárdi Hétszínvilág otthonba juttatnak el.

Tolnán több civil szervezet összefogásában bonyolítják le a „Tedd szebbé a karácsonyt!”című akciót, amelynek keretében 6 és 14 év közötti gyerekek részére várnak felajánlásokat magánszemélyektől és vállalkozóktól egyaránt. A cipősdobozba csomagolt (kor és nem megjelölésével) ellátott ajándékokat a családsegítő központban várják december 12-ig. Azok átadására december 15-én kerül sor a Tolnai Kulturális Központban. Az akcióhoz csatlakozva jótékonysági koncertet ad a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar, december 11-én 17 órai kezdettel a kulturális központban.

És a sort minden bizonnyal még lehetne folytatni, a közelgő ünnepek alkalmával mindenki, aki szeretné megtaláhatja annak a módját, hogy másokon segítsen.

Forrás: Tolnai Népújság/Hargitai Éva

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz