+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 17.
Rudolf, Kiara
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Bonyhádi zenész nyerte meg a párizsi harsonaversenyt

Bencze Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatója, a Pannon Filharmonikusok harsonaművésze nyerte meg az International Trombone Association (ITA Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller harsonaversenyt Párizsban.

Bencze Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatója, a Pannon Filharmonikusok harsonaművésze nyerte meg az International Trombone Association (ITA Nemzetközi Harsona Szövetség) Robert Marsteller harsonaversenyt Párizsban.

 

- Mióta játszik harsonán?

Drága László tanítványaként ötödik osztályos koromban kezdtem el tenorkürtön játszani. Harsonán középiskolás korom óta, 2004-től zenélek.

 

- Miért váltott a tenorkürtől harsonára?

A nagybátyám játszott ezen a hangszeren, az ő játéka nagyon tetszett és kihívásnak éreztem azt, hogy ez nem egy billentyűs hangszer.

 

- Mennyi időt tölt gyakorlással naponta?

Ez változó, attól függ, hogy mire készülök éppen. Koncert, vizsga, felvételi vagy verseny előtt többet kell gyakorolni, mint az átlagos napi 2-3 óra.

 

- A szakközépiskola elvégzése után hol folytatta tanulmányait?

A bécsi Zeneakadémián töltöttem majd egy évet, azt követően lehetőségem nyílt arra, hogy készítsünk egy CD-felvételt, amit elküldtem az Egyesült Államokba. Válaszként meghallgatásra hívtak, de nem tudtam felvételizni, mivel az ottani egyetemen februárban kellett volna felvételi vizsgát tenni, én pedig márciusban jártam ott. Ezután egy évet itthon töltöttem, ekkor hívott meg az olaszországi kurzusára az olasz felmenőkkel rendelkező világhírű amerikai harsonatanár, Joseph Alessi. Ő a kurzus ideje alatt megkérdezte, hogy szeretnék-e nála tanulni New Yorkban a Juilliard School-on. Ehhez egy nagyon komoly angol nyelvvizsgát kellett volna nagyon rövid időn belül letenni és ez nem sikerült. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatója vagyok, klasszikus harsona szakon.

 

Bencze Csaba

 

- Júliusban a párizsi harsonaversenyen nem mindennapi sikert ért el. Mik voltak a jelentkezés feltételei?

Decemberben kellett elküldeni egy felvételt. Nagyon kötött szabályok voltak, nem lehetett vágni, megszabták, hogy milyen mikrofonnal lehet rögzíteni a darabot. Utólag derült ki, hogy ötvenketten jelentkeztünk és márciusban mondták meg, hogy ki az a három ember, akit szeretnének meghívni a versenyre. A megmérettetés július 6-án zajlott a párizsi Nemzetközi Harsonafesztivál keretein belül. A fesztivált az 1970-es évek óta rendszeresen megrendezik és a világ minden részéről érkeznek harsonások, akik koncerteket adnak és kurzusokat is tartanak. A helyszín a párizsi konzervatórium.

A verseny különlegessége az volt egyébként, hogy az eljátszandó kortárs mű szerzője, Jean-Michel Defaye ott ült a zsűriben. A darabot 1950-ben írta a most 80 éves zeneszerző és aznap tudtuk meg, hogy ő is zsűritag lesz.

 

- Mire gondolt, amikor kiderült, hogy Mr. Defaye is ott fog ülni a zsűri sorában?

Doppingolt, csak nem tudtam, hogy mire számíthatok, ez vajon most jót fog jelenteni vagy rosszat.  

 

- Mit érzett, amikor kiderült, hogy ön nyerte a megmérettetést?

Nagyon örültem annak, hogy sikerült megnyernem a versenyt, mert ez azt is jelenti, hogy ahogy játszom a darabot, az jónak minősül a szerző szerint is.

 

- Mi volt a fődíj?

A nyereményem egy harsona, amit én választhattam ki kb. negyven különböző kvalitású hangszer közül.

 

- A jövőre vonatkozóan mik a tervei?

Nagy öröm számomra, hogy Joseph Alessi – a világ legjobbjaként számon tartott harsonatanár - meghívott a szeptemberi olaszországi kurzusára, jelenleg arra készülök.

A munkát tekintve, szeptembertől zenekari tagként fogok dolgozni a Pannon Filharmonikusoknál. Egy hónapban két-három nagy koncertünk lesz, amelyre több hetet próbálunk.

A későbbiekben szeretnék majd a szólókarrier felé orientálódni és külföldön is szívesen szerencsét próbálnék.

                                                                                                                   

Bencze Csaba eredményei:

2003. Országos Zeneiskolás Verseny (tenorkürt) I. hely

2006. Szakközépiskolai Harsonaverseny I. hely

2007. VI. Nemzetközi Harsonaverseny, Brno, II. hely

2009. VIII. Nemzetközi Harsonaverseny, Brno, I. hely

2011. Országos Rézfúvós Verseny, Fehérgyarmat, I. hely

2012. International Trombone Association Robert Marsteller harsonaverseny, Párizs, I. hely

 

Varga Zsófia

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz