+
Bezárás Menü
0°C
2024. március 04.
Kázmér, Zorán
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Fókuszban az egészség

A rákellenes világnaphoz kapcsolódva szervezett figyelemfelkeltő akciót szerdán a helyi egészségfejlesztési iroda, valamint a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet.

– Kezdeményezésünk legfőbb célja a lakosság megszólítása volt, egészen pontosan az, hogy az onkológiai éberség fontosságát hangsúlyozzuk számukra, ezen belül arra ösztönöztük őket, hogy rendszeresen vegyék igénybe a szűrővizsgálatokat, fordítsanak kellő figyelmet egészségük megőrzésére – emelte ki Daniné Turcsányi Éva. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet helyi kommunikátora, a bonyhádi EFI munkatársa részletezte, megszívlelendő információkat tartalmazó kiadvánnyal és tanácsadással segítették a preventív akcióhoz csatlakozott érdeklődőket.
 
A helyes életvitel fontosságára hívták fel a figyelmet
(fotó: Makovics Kornél)
 
Daniné Turcsányi Éva – a Nemzeti Rákregiszter legfrissebb, 2012-es statisztikáinak tükrében – azt is elmondta: ebben az időszakban több mint 2000 új daganatos megbetegedést diagnosztizáltak Tolna megyében; a nemenkénti megoszlást tekintve 1035 hölgynél és 995 férfinál. Megjegyezte, ez megközelíti a 2011-es összesítést, amikor még ennél is több daganatos megbetegedést regisztráltak a szakemberek, ezért cselekvésre szólított mindenkit.
A tüdőrák vezet
– Ahogy országosan, úgy Tolna megyében is a tüdőrák okozza a legtöbb daganatos megbetegedést. Ugyanakkor a vastag-, illetve a végbél daganatai, a mellrák, a prosztata, továbbá a méhnyak rosszindulatú megbetegedései is a gyakran előfordulók közé tartoznak – tudtuk meg az egészségfejlesztő szakembertől.
Daniné Turcsányi Éva utóbbival kapcsolatban leszögezte, ez azért is sajnálatos, mert a méhnyakrák azon megbetegedésekhez sorolható, amely szinte 100 százalékban meggyógyítható, ha időben, az úgynevezett rákmegelőző állapotban vesszük észre az elváltozást.
Városi támogatás
A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézetben tartott szerdai figyelemfelkeltő nap során többször is elhangzott a megelőzés, valamint és az egészséges életmód fontossága. Ehhez kapcsolódva Filóné Ferencz Ibolya elmondta: lehetőségeihez mérten a város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a feltételek biztosításával sportolásra, rendszeres testmozgásra, ezáltal egészséges életmódra ösztönözze az embereket.
Bonyhád polgármestere hangsúlyozta, emellett még számos területen vállal szerepet az önkormányzat, az itt élőket segítve. Példaként megemlítette a háziorvosoknak, fogorvosoknak nyújtott praxisfejlesztési támogatást.
Ameddig a kórház önkormányzati fenntartásban volt, jelentős összegekkel segítették az intézmény működését: hat év alatt közel 750 millió forintot fordítottak erre. Hozzátette, az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása az egészségügyi intézmény felújítása volt. Filóné Ferencz Ibolya szerint a strandfürdő mellett a gyönyörűen átalakított rendelőintézetre, valamint a munkahelyek megőrzését és újak létesítését szolgáló ipari parkos beruházásra lehetnek a legbüszkébbek a völgységiek.
Arra is kitért, hogy a sportegyesületek sorsát is szívén viseli a település. Amellett, hogy anyagiakkal segítik őket, az önkormányzat tulajdonában lévő létesítményeket ingyen használhatják. De emlékeztetett a tanuszoda felújítására, a műfüves focipályák átadására és a mindennapos testnevelés bevezetésére is, amelyet Bonyhád már a kormányzati döntést megelőző években napi gyakorlattá tett iskoláiban.
Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz