+
Bezárás Menü
0°C
2024. március 02.
Lujza
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Itthon vagy! Magyarország szeretlek!

2013. szeptember 28-29-én az ország közel 1300 településén valósult meg az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! program sorozat, köztük Bonyhádon is.

2013. szeptember 28-29-én az ország közel 1300 településén valósult meg az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! program sorozat, köztük Bonyhádon is. A Szent Mihály napján szervezett programok üzenete: újra felfedezni értékeinket, összetalálkozni, s együtt lenni azokkal, akikkel közösek a gyökereink, mert összeköt bennünket valami: magyarok vagyunk. Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon.

Miért épp Szent Mihálykor?

A régiek az évkör harmadik fordultával, az év harmadik kapujában fejezték be a betakarítást, lezárva ezzel a mezőgazdasági évet. Eleink a “Tűz angyalának” napján pásztortüzeket gyújtottak, jelezve a kinti legelőkről hazatérők útját, s azt, hogy hamarosan a nyáj és a pásztor is megpihenhet az otthoni világban. Mihály nap fordulóján a parasztkalendáriumban a terménnyel és az állatokkal való elszámolás után a vigasság 40 napos ideje kezdődik el. Ez a Kisfarsang ideje, a nagy őszi vásárok, lakodalmak, szüreti bálok időszaka, amikor Borszűrő Szent Mihály segedelmével még az újbor is kiforr. Örömünnepek sora veszi kezdetét, mert ilyenkor mindenki hazatalál…

Bonyhádon a művelődési házban délután népi kézműves játszóház várta a legkisebbeket,majd Baranyi Ferenc A lónak vélt menyasszony című darabját láthatták a budapesti utcaszínház előadásában. Az előadás témája mely a magyar vándorszínházi hagyományokra épül, a kapzsiság, furfang, szerelem, butaság és a mindenek feletti életöröm.

Ezt követően a 2011-es X-faktorban 4. helyen végzett Tarány Tamás akusztik koncertjére került sor. Tamást Szebényi Dániel kísérte zongorán. A bonyhádi közönséget és a fiatal művészeket Potápi Árpád János polgármester köszöntötte. A bensőséges hangulatú koncert sikeréről tanúskodik, hogy a közönség háromszor is visszatapsolta a két tehetséges zenészt. A további jó hangulatról a Dynamic zenekar gondoskodott.

Sajnos a szakadó esőben a Szent Mihály–napi tűzgyújtás elmaradt, ennek ellenére elmondható, hogy tartalmas, jó hangulatú, színvonalas hétvégi programokat kínált Bonyhád Város Önkormányzata és a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ az érdeklődő bonyhádi közönségnek.

 

 

 

 

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz