+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 14.
Tibor
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Kiállításmegnyitó a Völgységi Múzeumban

„Mint oldott kéve” Felvidéki magyarok a Völgységben címmel nyílt meg május 3-án a bonyhádi múzeum új időszaki kiállítása.

„Mint oldott kéve” Felvidéki magyarok a Völgységben címmel nyílt meg május 3-án a bonyhádi múzeum új időszaki kiállítása.

A megnyitón dr. Molnár Attila Komárom, a kettészakított város polgármestere mondott köszöntő beszédet. Az eseményen a Bonyhádi Felvidéki Kórus is fellépett. A Csibi Krisztina néprajzos-muzeológus által rendezett kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg a múzeum I. emeleti kiállítótermében.

 

Szalonnás Gézáné Dalmady Albertina egykor (a fekete fehér képen bal oldalon) és most

 

További fényképek a képgalériában: itt
 

„A csehszlovák-magyar lakosságcsere következtében 1947 és 1948 között mintegy huszonháromezer család érkezett Magyarországra, hatszáznyolcvan család, közel háromezer fő Bonyhád környékére, a völgységi településekre. Hatvanöt évvel ezelőtt, 1947 áprilisában gördültek be az első szerelvények a Hidas-Bonyhád vasútállomásra.

A Völgység huszonkét településén az akkori Csehszlovákia harminchárom községének magyar lakói találtak otthonra. Az egy-egy faluba hat-nyolc helyről érkező családok tagjainak nagy erőfeszítések árán sikerült beilleszkedniük. Megszakadtak családi, rokoni és baráti kapcsolataik, elvesztették addigi közösségüket, otthonaikat, szülőföldjüket.

A kiállítás főként személyes visszaemlékezésekre támaszkodik. Arra keresi a választ, hogy a lakosságcsere milyen változásokat hozott az emberek, családok életében, akik a kitelepítések áldozataivá váltak. Történelmi hátteret a tényszerű események időrendi felsorolása biztosít.

 A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap 560. 000 Ft-os támogatásával valósult meg.” Forrás: http://www.volgysegimuzeum.hu/

 

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz