+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 14.
Tibor
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Kiállítást nyitottak a kisdorogi templomban

Kiállítást nyitottak a kisdorogi templomban

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából készült el a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 elnevezésű vándorkiállítás, amely szombaton Kisdorogra érkezett. A római katolikus templomban tartott megemlékezésen – amelyen Filóné Ferencz Ibolya, a Völgységi Önkormányzatok Társulásának elnöke is részt vett – Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, és dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója emlékezett meg a Gulágba elhurcoltakról.

Az államtitkár egy Gulágot megjárt ember megrendítő szavaival indította beszédét. Felidézte, hogy a Szovjetunióba elhurcoltak közül sokan abban a hittben indultak útnak, hogy pár hétre kell csak elhagyniuk otthonukat, szeretteiket. Nem számítottak arra, hogy embertelen és istentelen munkatábor foglyaivá válnak. A túlélőknek titkolniuk kellett sorsukat. – A hallgatás éveit éltük. Ezt nem tudjuk jóvátenni, de meg kell tennünk, hogy visszaadjuk méltóságukat, helyet adunk nekik a nemzet emlékezetében, visszaidézzük a munkatáborok borzalmait – mondta.

Csibi Krisztina kiemelte, a második világháborút a vesztesek oldalán befejező nemzetek lakosai nem beszélhettek a megtorlás veszélye nélkül a szovjet fogság traumájáról. Hogy ne merüljön a feledés homályába, Magyarország Gulág-emlékévet hívott életre, hogy minél szélesebb körhöz juttassa el az elhurcoltak történetét.

Dr. Szakály Sándor kifejtette, megható egy olyan kiállítás, amely egy olyan helyen jöhetett létre, mely menedékül szolgált az embereknek. Az előtte szólók beszédei, és a kiállítás személyes emlékeket hívott elő belőle, melyeket megosztott a közönséggel.

A beszédeket templomi koncert követte, amelyen a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus, az újvidéki Kapisztrán Kórus és a Kapisztrán Szent János Ferences Rendház Ifjúsági kórusa lépett fel.


Forrás: Teol.hu/Kvanduk Bence

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz