+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 14.
Tibor
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Kiút az adósságcsapdából – a Kormány megsegíti az önkormányzatokat

Dr. Fónagy János parlamenti államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság) két munkatársával érkezett Bonyhádra, hogy az Önkormányzat illetékes kollégáival folytasson tárgyalásokat a város adósságával kapcsolatosan.

Dr. Fónagy János parlamenti államtitkár (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Parlamenti Államtitkárság) két munkatársával érkezett Bonyhádra, hogy az Önkormányzat illetékes kollégáival folytasson tárgyalásokat a város adósságával kapcsolatosan. A megbeszélést sajtótájékoztatóval egybekötött fórum követte, melyen jelen volt Tóth Ferenc kormánymegbízott és Potápi Árpád János polgármester, a térdég országgyűlési képviselője.

Magyarország államadóssága 2002-ben nagyjából 8200-8300 milliárd forint volt, 2010-ben ez az összeg meghaladta a 20 000 milliárdot. Ezen állapot előidézésében nagy szerepe volt a Medgyessy, Gyurcsány és a Bajnai kormánynak –jelentette ki Dr. Fónagy János. Az államtitkár elmondta, hogy többek között ez is hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzatok mára nehéz helyzetbe kerültek. Dr. Fónagy János elmondta, hogy a bonyhádi Önkormányzat adósságának jelentős része a kórház felújítása és fenntartása miatt halmozódott fel, valamint a megépült termálfürdő jelentett nagy kiadásokat. Kihangsúlyozta azt, hogy az utóbbiak miatt létrejött adósság mind a lakosság érdekeiért és jóllétének szolgálatáért alakult ki. Az államtitkár abbéli reményét fejezte ki, hogy a Völgység fővárosának adósságterhein minél nagyobb mértékben tud majd segíteni az állam.

A bonyhádi látogatásra az „Önkormányzatok az adósság csapdájában” című, 2012. október 27-i budapesti rendezvényt követően került sor. Az akkor tett miniszterelnöki bejelentés értelmében az 5000 fő alatti települések adósságát teljesen, az 5000 fő feletti településekét sávosan vállalja át az állam, amely így összességében 1956 önkormányzattól mintegy 612 milliárd forintnyi adósságátvállalást jelent. A miniszterelnöki bejelentést a 2012. november 14-i kormányülés is megerősítette.

A folyamat első érdemi lépése a 2012. november 15-i Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, valamint Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár Hódmezővásárhelyen tett látogatása volt.

Az 5000 fő feletti települések, így Bonyhád esetében is az adósság átvallásáról külön tárgyalásokon egyeztetnek és 40-70%-os konszolidációt terveznek annak függvényében, hogy milyen bevételi forrásokkal rendelkezik az önkormányzat.

Ezen tárgyalások lezárására várhatóan 2013 késő tavaszán kerülhet sor.

 

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz