+
Bezárás Menü
0°C
2024. április 14.
Tibor
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Kiváló programokkal emlékeznek a hősökre

„A Magyar Hősök Emlékünnepe a megemlékezés és a tisztelgés napja azon hős magyar katonák és civilek emlékére, akik a honfoglalás kortól napjainkig életüket áldozták Magyarországért” – hangzott el pénteken délután a Hősök Napja Fesztivál megnyitóján. A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy az I. világháború alatt báró Abele Ferenc vezérkari őrnagy javaslatot tett arra, hogy minden település állítson kőemléket a világháborúban elesett hősei emlékére. Ennek köszönhetően kezdték meg a hősi emlékművek felállítását, amelyek még ma is láthatóak országszerte.

 

 

Megnyitóval és díjátadóval vette kezdetét az 5. Hősök Napja Fesztivál

(fotók: bonyhad.hu)

képgaléria:

 

folytatás az 1. oldalról

 

Ezt követte az 1924. évi 14-ik törvény, amely a következőket mondta ki: „A nemzet a jövő nemzedék okulására és a hősi halottainak dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját nemzeti ünneppé avatja.”
1928. november 12-én a Bonyhád községi képviselő-testület elrendelte, hogy a sportpálya körül a háborúban elesett bonyhádi hősök emlékére fasétányt létesítenek. A fákat faráccsal vették körül, amelyen zománctáblával jelölték meg egy-egy hősi halott nevét. Mindezek tükrében az is elhangzott a megnyitón, hogy a völgységi városban közel 90 éves gyökerei vannak a Hősök Napi ünnepségeknek, s hogy ez az ünnepnap 2011-ben, az első fesztivál idején került be ismét a köztudatba a szervező Bonyhádi Airsoft Sport Egyesület (B.A.S.E.) révén. A civil szervezet tagjai azóta is nagy lelkesedéssel, igazi csapatmunkában valósítják meg a programot, az idei már az ötödik a sorban.
– Szívből örülök, hogy öt év elteltével el lehet mondani erről a rendezvényről, hogy kinőtte magát, országos hírű lett, s hogy a szervezők egy szép hagyományt teremtettek városunkban – hangsúlyozta köszöntőjében Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere megjegyezte, eddig úgy tartottuk, hogy a nyári programok sorát a június második hétvégéjén rendezendő Völgységi Könyvfesztivál nyitja, azonban öt év tapasztalat után kijelenthető, hogy ezentúl a Bonyhádi Airsoft Sport Egyesület kiváló kezdeményezésére tekinthetünk nyitó programként. Hozzáfűzte, a civil szervezet tagjaira nemcsak ennél az eseménynél, hanem a mindennapok során is számíthat a város, például akkor, amikor az árvízi védekezésnél homokzsákokat kell pakolni. Ez becsülendő és tiszteletre méltó – fogalmazott a polgármester, aki a szervezőknek sok sikert, a résztvevőknek pedig kellemes időtöltést kívánt a hétvégére.
A megnyitó ünnepség végén Győrfi Attila, a B.A.S.E. elnöke és Filóné Ferencz Ibolya adta át a Perczel Menet nevű fizikai erőpróba résztvevőinek, díjazottjainak járó jutalmakat. Mint elhangzott: az egyesület első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal – hívta életre a programot, amellyel Tolna megye első tábornokának kívántak méltó emléket állítani. Mindezt úgy, hogy a résztvevő felnőttek és diákok betekintést nyerjenek a katonai életbe, különös hangsúlyt helyezve a sport népszerűsítésére, valamint a természet szeretetére. A felnőtt kategória I. helyezettje a Bestia Fitness, a középiskolásé a Perczel Szabadcsapat lett. A felső tagozatos általános iskolásoknál a Hidas nevű hatos bizonyult a legjobbnak, míg az alsósoknál a BÁI Széchenyi István Általános Iskolát képviselő Vagányok.
A szervezők ismételten kiemelték, hogy a fesztivál mentes mindenféle politikai nézettől, illetve szélsőséges ideológiától. S mivel a Hősök Napja és a Gyermeknap azonos napon van – a Nemzeti Összetartozás Napja pedig közel esik hozzá – ezért 2015-ben is egy olyan kulturális fesztivált hoztak létre, amely mindhárom témakört magába foglalja és ezáltal minden látogató, a gyermekektől a felnőttekig megtalálhatja a számára legjobb, legérdekesebb elfoglaltságot. A rendezvény – amely vasárnap estig várja az érdeklődőket – témaköreit, sokoldalúságát tekintve egyedülállónak számít a régióban.
 

 

A Hősök Napja Fesztivál részletes programját az alábbi linkre kattintva érheti el
Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Programajánló
További programok
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz