+
Bezárás Menü
0°C
2024. március 02.
Lujza
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről

Száz esztendeje született Lotz János

A világhírű nyelvészprofesszorra emlékeztek október 8-án a Solymár Imre Városi Könyvtárban.

A világhírű nyelvészprofesszorra emlékeztek október 8-án a Solymár Imre Városi Könyvtárban. Lenczné Vrbovszki Judit, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese tartott előadást Lotz Jánosról. A könyvtárban kiállítás is nyílt a híres bonyhádi diákról.

 

A XVIII. században Somogyvámosra betelepült német család leszármazottja az Amerikai Egyesült Államokban, Milwaukee-ban született 1913. március 23-án és amerikai állampolgárként halt meg 1973-ban. Tizenhat évet élt Magyarországon, ebből nyolc évet töltött Bonyhádon, az evangélikus gimnázium tanulójaként.

 

Szülei az 1910-es évek elején vándoroltak ki az „ígéret földjére”. Az I. világháborút követően a béketárgyalások reményeivel és erősödő honvággyal a család hazatért Magyarországra 1920 tavaszán. Lotz János, Böhm Sándor somogyvámosi tanító közbenjárásával került a bonyhádi gimnáziumba 1923-ban. Az iskola több mint 200 éves történetének egyik legkiválóbb tanulója volt a mindvégig kitűnő diák. Az önképzőkörben verseket, novellákat írt, műfordításokat készített; irodalmi dolgozataival, szabadelőadásaival kiemelkedett a mezőnyből.

 

A kitűnő érettségi után Budapesten egyetemi hallgató magyar-német-angol tanárszakon. Tizenkilenc éves korában megjelent első nyelvészeti tanulmánya egy olyan kötetben, amelynek szerzői akadémikusok és egyetemi professzorok voltak.

 

1935-ben Stockholmban ösztöndíjas, 1936-tól a stockholmi Magyar Intézet igazgatója, 1942-ben egyetemi tanárnak nevezték ki a svéd fővárosban.

1947-től a Columbia Egyetem vendégtanára New Yorkban, 1949-ben az összehasonlító nyelvészet professzora.

Számos nyelvészeti világkongresszus előadója, szervezője, elnöke volt.

 

A bonyhádi diákévek emlékét őrző világhírű nyelvész az osztályfőnökéről a következőket írta: „A nyelvészet iránti érdeklődést Hajas Béla ébresztette fel bennem”.

Miután Stockholmban egyetemi tanárrá nevezték ki, azonnal Bonyhádra gondolt. A gimnázium évkönyve szerint, a szegény sorsú gimnazisták segélyezésére, az ingyenes tankönyvhasználat biztosítására „Lotz János stockholmi egyetemi tanár 1000 P-s ajándékával” támogatta az iskola Segélyegyleti Könyvtárát.

 

 

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz