+
Bezárás Menü
0°C
2024. március 04.
Kázmér, Zorán
Facebook Youtube Instagram
Bonyhád - Befektetőbarát település

Ügyfélfogadási rend változás
Videók

ÖSSZETARTOZUNK - TRIANON 100 FILM


A városi piac látványterve

A várost bemutató kisfilm
A várost bemutató kisfilm


Imázsfilm Tolna megyéről
Waldkirchenben gyarapították szakmai tudásukat a bonyhádi szakiskola tanulói

Waldkirchenben gyarapították szakmai tudásukat a bonyhádi szakiskola tanulói

A Tempus Közalapítvány uniós pályázatának köszönhetően a bonyhádi szakiskola 16 diákja 2 kísérő pedagógussal hathetes szakmai gyakorlaton vett részt Németországban. A 2015 nyarán megalakult Szekszárdi Szakképzési Centrum Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma tavasszal még Jókai Mór Szakképző Iskolaként csatlakozott a kiíráshoz és az újabb sikeres pályázatnak köszönhetően 2015 őszén már ötödik alkalommal utazhattak külföldre.

Az Erasmus plusz lehetőséget nyújt a szakképzésben tanuló diákoknak, hogy külföldi szakmai gyakorlaton vegyenek részt az Európai Unió országaiban. A bajor városban már második alkalommal töltöttek másfél hónapot, ennek köszönhetően pedig új ismereteket, tapasztalatokat szereztek a diákok a különböző szakmákban, ismerkedhettek új technikákkal, gépekkel, illetve fejleszthették nyelvi képességeiket.

A waldkircheni Szakképző Centrum már nagy tapasztalatokkal rendelkezik európai mobilitási pályázatok terén, és az előző évi sikeres együttműködésnek köszönhetően második alkalommal is szívesen fogadták az öt szakma tanulóit. A pályázat ismét jelentős támogatást biztosított, így a családoknak csupán a költőpénzt kellett biztosítania. Hat hét távol a családtól, az otthontól nagyon hosszú idő, szakmai szempontból azonban mindenképpen indokolt ennyi gyakorlati idő, mert időbe telik, mire a gyerekek megszokják az adott ország munkakultúráját, az idegen nyelvi környezetet. Három asztalos, négy szociális gondozó-és ápoló, kettő ipari gépész, öt központifűtés-és gázhálózat rendszerszerelő továbbá kettő kőműves vehetett részt a külföldi szakmai gyakorlaton és mélyíthette el szakmai tudását a helyi vállalkozóknál, cégeknél, illetve idősek otthonában. A két szervező és egyben kísérő pedagógus Studer Ferencné és Ferencz-Szőcs Szilvia látogatta a diákokat a munkahelyen, intézte a napi teendőket, a mosást, a vásárlást, a főzést és szervezték a hétvégi kirándulásokat. A pályázat lehetőséget nyújt a résztvevőknek, hogy az ország kultúrájával, hagyományaival is megismerkedjenek. Minden hétvégén színes programokkal tették még emlékezetesebbé németországi tartózkodásukat. Kirándultak a város környéki erdőben, túráztak a Bajor-erdő Nemzeti-Parkjában, ellátogattak a méltán híres városi Karoli-fürdőbe, két napot töltöttek Münchenben, megtekintették Passau, Regensburg városát. Az utolsó és egyben első adventi hétvégén Hauzenberg hangulatos karácsonyi vásárát csodálhatták meg. Ismételten eleget tettek a waldkircheni polgármester meghívásának, aki mesélt a város történetéről, nevezetességeiről és megköszönte Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony ajándékát.

A gyakorlati helyek részéről ismét potitív visszajelzéseket kaptak, maximálisan elégedettek voltak a magyar diákok szakmai tudásával, munkájával, motiváltságával. Ezt igazolják a német nyelvű Eruropassban található dicsérő értékelések is az elsajátított szakmai és szociális kompetenciákról. A bizonyítványt a program sikeres teljesítése végén kapják igazolásként a diákok, mely a későbbi álláskeresésben nagy előnyt jelenthet. A bonyhádi csapat rengeteg szép élménnyel, tapasztalattal gazdagodott és reméli, hogy a jövőben is további sikeres pályázatokban vehetnek részt.

Forrás: Ferencz-Szőcs Szilvia

Vissza
E-ügyintézés
Eseménynaptár
Bonyhádi TermálfürdőBONYCOMFűtőmű Kft.Mezőföldvíz