Fazekas József munkássága

Fazekas József 1960. 07. 06.-án született Bonyhádon. A Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, majd elektroműszerész szakképesítést szerzett. Dolgozott villanyszerelőként, bolti eladóként, gépbeállítóként 1989-ig.

1989 – től önálló vállalkozó, kardkovács, késkészítő.

Kedvtelésből kezdett el kardok és kések készítésével foglalkozni. Azóta már művészi szinten űzi a hobbinak indult tevékenységet. Autodidakta módon tanulta meg a szakmát (mivel ilyen szakma már nem is létezik papíron). Az elkészült kések, és korhű kardok Pyraster márkanév alatt lettek ismertek. (Pyrus pyraster –a vadkörte latin neve)

Bármilyen kardot, vagy kést elkészít a vásárlók igénye szerint. Az általa készített tárgyak művészi megmunkálásúak. Általában a kések és kardok minden része és tartozéka a mester műhelyében készül el. A pengék készítéséhez a rozsdamentes acélt vásárolja, a damaszkuszi acélt azonban a műhelyben készíti, a markolat és a tokok is ugyanitt készülnek. A mester kardokat is készít megrendelésre igény szerint, a legnépszerűbbek a szamuráj kardok. Elmondása szerint egyre kelendőbb a honfoglalási szablya és a XVI. századi végvári szablya, más néven Balassi Bálint-emlékkard másolata is, amely annyiban különbözik eredetijétől, hogy nincs benne az „Ó én édes hazám, te jó Magyarország!” -felirat, amely csak az eredeti, irodalmi díjként átadott kardokon szerepelhet. A Balassi Bálint-emlékkardot 1997-től minden évben egy magyar költő és egy, a magyar irodalmat – közte Balassi Bálint költészetét – fordító külföldi költő kapja meg. A kardok elkészítésével a kezdetektől Fazekas Józsefet bízzák meg minden évben.

A Balassi Bálint-emlékkardok kovácsa, Fazekas József 2009-ben munkája elismeréséül Balassi-emlékérmet kapott. Az emlékérmet szentmise keretében, az emlékkardok átadásának előestéjén a budapesti rákosszentmihályi Szent Mihály templomban adták át. Bonyhád Város Önkormányzata munkássága elismeréséül Perczel-díjat adományozott Fazekas Józsefnek 2011-ben.

1994 –től várjátékokon – Visegrád, Nagyvázsony, Gyula, Budai- vár-bemutató kovácsolást tart.

1997 –től a „Balassi Bálint emlékkard” irodalmi díj készítője.

1998 -ban kezdte készíteni az ősi technikával készült damaszkuszi acélt, az országban az elsők között.

2004-2014-ig a Magyar Késmíves Céh elnöke.

2005-2011-ig a Késműves Magazin írója, szerkesztője.

2008.: a Német Késes Céh (Deutsche Messermacher Gilde) tagja

2009.: megjelenik „A japán kard magyarul” című könyve, második kiadás 2015-ben, magyar és német nyelven is.

Díjak, elismerések:

  • Balassi Bálint emlékérem díjazottja
  • Perczel-díj
  • Tolna megyei művészetért emlékplakett

Fazekas József egy kihalófélben lévő szakmának kiemelkedő képviselője. Nevét nemcsak itthon, de külföldön is ismerik.