Perczel Mór szülőházának parkja

A Perczel-kúria, az egykori kollégium ma üresen áll. Nagy parkja volt, de ezt a mai Dr. Kolta László utca feldarabolta, és a sok épület mára másfél hektárosra zsugorította.

A park aprócska ugyan, de a látogató szép fejlődésű, 180-190 éves fákban, vadgesztenyében, kőrisben, juharban, hársban, japánakácban, ezüstfenyőben, tujákban gyönyörködhet itt. A kúria mögött a belkert gondozott, nyírott gyeppel, jukkákkal, virágzó rózsatövekkel díszített. A tiszafák, nyírek és lucfenyők árnyékában a kora tavasszal gyönyörű lila virágot hozó magnóliacserjék bújnak meg. Sajnos a park nagyon kis területen fekszik, így a kertépítés lehetőségei korlátozottak. Mindennek ellenére több madárfajnak teremt költési feltételeket ez az aprócska – zöld sziget a város szívében. Kert stílusa: középkori reneszánsz kert

Ezen az ingatlanon született Perczel Mór 1848-as honvédtábornok 1811-ben, majd itt töltötte életének utolsó évtizedeit. Az emlékezet szerint a gyermek Mór a hatalmas kertben háborúsdit játszott Miklós öccsével, s ehhez jobbágyaik gyermekei szolgáltatták a hadsereget.

Ez a kis park 1975 óta helyi védettséget élvez.