Stekly Zsuzsa munkássága

Stekly Zsuzsa Bonyhádon született 1954-ben a család 4. gyermekeként.

Általános iskolás korában több megyei gyermekrajz versenyt megnyert Kovács Ferenc tanítványaként. Innen egyenes út vezetett a pécsi Művészeti Gimnáziumba, ahol reklámgrafika szakon végezett 1973-ban, Simon Béla, Erdős János, és Lantos Ferenc növendékeként.

1973-óta bonyhádi zománcgyárban dolgozott dekoratőrként, ill. tanulta a szakmát. Megtanult mindent, amit az ipari zománcról tudni lehet.

1976-tól már mellékállású ipart váltott és ékszereket, apró kitűzőket, jelvényeket, plaketteket készített Az ékszerkészítés jó előtanulmány volt a képekhez.

1995- főállású vállalkozó, zománcműves.
2001-ben megalapította és 10 évig vezette a ZAB-ot, a Zománcművészeti Alkotótábor Bonyhád-ot.
Közben 2006-ban és 2011-ben két kiállítást szervezett a 27 résztvevőnek Tűzimádók címmel.
Alapító tagja a Tolnai Bárka Művészeti Szalonnak, mely 2017-ben ünnepli fennállásának 20 éves jubileumát.

Zománcképei témája: az ember öröme, bánata.

Képein szívesen alkalmazza a festett zománc technikát, a rekeszzománcot, és betétként azsúr zománcot is készít. Csak a téma dönti el, hogy milyen technikával dolgozik.

Monumentális alkotásai is országszerte hirdetik munkásságát. Pl. Székesfehérvárott láthatunk egy falburkolatot egy épület falán, amely 96 m2-es, és különlegesség a bonyhádi Kálvária stációinak megmintázása. Témáit főleg a mitológiából és a Bibliából meríti, de nem idegen tőle a mese, a természet, s a szép női akt sem.

A magyar történelemnek az Árpád-házi szentek című képsorozatával adózott.

Az elmúlt évek alatt több kitüntetésben részesült:

  • A Szakma Ifjú Mestere
  • Az Ipar Kiváló Mestere
  • Kiváló Kisiparos-arany fokozat
  • Perczel-díj
  • A Tolna Megyei Művészetért Díj
  • Babits Mihály-díj

Az elmúlt 40 év alatt közel 260 önálló kiállítása volt a zománcaiból, és néhány, a nyári alkotótáborokban festett akvarellekből. Munkásságával országos ismertséget szerzett.

Saját szavaival így vall:

„Úgy gondolom, hogy aki megnézi a kiállításomat, az a képek mögött egy boldog embert lát, akinek a képeiből harmónia és szeretet sugárzik, mely beragyogja a tárlatlátogatók napját is.”