Völgységi Könyvfesztivál

A bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár minden év júniusában rendezi meg a Völgységi Könyvfesztivált. A programsorozat 2000-ben egynapos rendezvényként indult, majd az évek során háromnapos könyvfesztivállá nőtte ki magát.

Rendezvényünk évente, az Ünnepi Könyvhetet követő hétvégén kerül megrendezésre.

Célunk, hogy a város és a környező települések lakói

  • minél több kiadóval, kiadvánnyal ismerkedhessenek meg,
  • személyesen találkozhassanak közismert és közkedvelt írókkal, előadókkal,
  • kihasználva a kiadók árengedményeit, kedvezőbb áron szerezhessenek be színvonalas kiadványokat,
  • azok, akik nem tudnak eljutni a fővárosi könyvfesztiválra, kapjanak egy kis ízelítőt a könyvfesztiváli hangulatból és a színvonalas programokból.

Az évek során mind több kiadóval, előadóval sikerült tartós kapcsolatot kialakítani. Több kiadó az első Könyvfesztivál óta minden évben ellátogatott hozzánk, többek között a Nap Kiadó, a Jelenkor Kiadó, a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány.  A 13 év alatt közel 30 kiadó fordult már meg nálunk. Könyvfesztiválunk festői környezetben zajlik, igazán vonzó nyárindító program mind a résztvevők, mind a látogatók számára. Színes programjainkkal igyekszünk minél több korosztály igényeinek megfelelni.

Kiadói bemutatkozók mellett számos író-olvasó találkozóra is sor kerül a három nap alatt. Olyan neves írókat igyekszünk meghívni, akik széles körben népszerűek, így számos látogatót vonzanak. Helyi alkotóknak is lehetőséget szeretnénk adni a bemutatkozásra. Nemcsak írók, költők, hanem képzőművészek, fotósok is megmutathatják tehetségüket. Emellett a fesztivál ideje alatt kézműves vásár is zajlik.

Rendkívül fontosnak tartjuk a gyerekek olvasóvá nevelését, az olvasás népszerűsítését, ezért az ő számukra minden évben igényeiknek megfelelő programokat találunk ki, népszerű könyvek kiadóit és szerzőit, illusztrátorait próbáljuk megnyerni.

Volt már vendégünk többek között Németh Kristóf, Barabás Éva, Berg Judit, Csukás István, Fésűs Éva, Sándor Anikó, Fejős Éva. Nagy Natália, Bán Mór, Zacher Gábor, Rakonczai Gábor, Böszörményi Gyula is.

A Völgységben élő népcsoportok, nemzetiségek adják a térség jellegzetes, sokszínű arculatát. A Könyvfesztiválunk különlegessége, hogy programját a különböző nemzetiségek bemutatkozásai is színesítik. Eddigi fesztiváljainkon mindhárom nagy nemzetiség (német, székely, roma)  képviseltette már magát. A rendezvény zárónapján pedig már hagyománnyá vált a „Futás a könyvért” TEOL- futóverseny is, mely 2014-től csatlakozott a „Mozdulj Bonyhád” – mozgalomhoz így a sportolni vágyók is egyfajta módon kapcsolatba kerülnek könyvtárunkkal, rendezvényünkkel.

Kulcsterületek

  • Kultúra

Elsődleges cél az olvasás népszerűsítése. Programjainkon a közönség személyesen találkozhat kortárs magyar szerzőkkel, megismerkedhetnek a mai magyar szép- és szakirodalom jeles alakjaival és műveikkel valamint számos magyar könyvkiadó kínálatával.

  • Népművészet, kézművesség

A könyvfesztiválra kézműveseket is hívunk, hogy a közönség megismerkedhessen a mai magyar kézműves mesterségekkel és művelőikkel. A fazekas termékektől kezdve az üvegékszerekig nagyon színes a kínálat. Az árusok némelyike bemutatót is tart, hogy az érdeklődők láthassák, hogyan készül egy fonott kosár vagy éppen egy szőttes.  A fesztiválon résztvevő kézművesek túlnyomó részt környékbeliek.

  • Szórakozás

A rendezvény egyedi lehetőséget kínál a szabadidő tartalmas eltöltésére. A változatos, szórakoztató különleges családi programok olyan páratlan lehetőséget kínálnak az ide látogatóknak 3 napon keresztül, amilyet a közelben nem találhatnak: felnőtt és gyermek író-olvasó találkozók, kiadói bemutatkozók, gyermekműsorok (koncert, bűvész, stb.) és programok, családi vetélkedők, vetítéses előadások közkedvelt témákban (túrázás, egészség, sportsikerek, élménybeszámolók), étel- és borkóstoló.

  • Nemzetiségi élet

 Könyvfesztiváljainkon a Völgységben élő nemzetiségek közül a német, a székely, a  roma és a felvidéki nemzetiség a legaktívabb. Ők rendszerint helyet kapnak a rendezvényen, mely hagyományt a későbbiekben is szeretnénk folytatni. Néhány ilyen jellegű program a teljesség igénye nélkül: „Lebt wohl im Ehebunde!” – Sok boldogságot!: A kelengyétől a mennyasszonyi koszorúig (a Völgységi Múzeum vándorkiállítása), Udo Pörschke: Unter dem Buddha-Baum und zwölf weitere  Geschichten  című könyvének  bemutatója,  dr. Székely János: Cigány népismeret – könyvbemutató, hagyományos cigány ételek bemutatója, kóstolója.
A rendezvény elnevezése könnyű és pontos beazonosítást tesz lehetővé, mind a térséget,mind  rendezvény jellegét illetően. Ezen kívül a cím hozzájárul ahhoz is, hogy a Bonyhádon és környékén élők, a „völgységiek”, sajátjuknak tudhassák, erősítve ezzel az egy térségbe tartozás érzését. Helyi érték, hiszen a Völgységben alkotó írók, költők, művészek mindig lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a nagyobb nyilvánosság előtt.

A térségben egyedülálló, országos szinten is különlegesnek mondható három napos programsorozat, mely tartalmas kikapcsolódási és művelődési lehetőséget kínál minden korosztály számára. Programok olyan színes kínálata, mely szinte minden érdeklődési területet felölel