Dr. Bősze Tibor vehette át a Perczel-díjat a bonyhádi ünnepségen

Dr. Bősze Tibor vehette át a Perczel-díjat a bonyhádi ünnepségen

A hagyományoknak megfelelően Borbély József sírjának megkoszorúzásával kezdődött Bonyhádon az evangélikus temetőben a március 15-ei programsorozat. 

Ezt követően ünnepi szentmise zajlott a katolikus templomban, majd a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban folytatódott a rendezvény. Megtelt a nézőtér, a vendégek a program egésze alatt vastapssal jutalmazták a látottakat. Elsőként azt a rendhagyó film-összeállítást, amelyet az alkalomra készíttetett Bonyhád Város Önkormányzata. A képsorok után a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola Völgység Néptánc Együttese lépett színpadra – Steiner Józsefné irányításával –, akiket a Csurgó Zenekar kísért Siklósi Krisztián vezetésével. A város vezetésének nagy örömére a Perczel család tagjai idén is megtisztelték jelenlétükkel a városi ünnepséget. Tiszteletünk jeléül Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony a város kiadásában nemrégiben megjelent Perczelek című kötettel ajándékozta meg a család valamennyi tagját.

Immáron hosszú évek óta szép hagyomány, hogy Bonyhád és Tardoskedd polgármestere a testvértelepülések nemzeti ünnepén mond beszédet. Ezt emelte ki március 14-én, a felvidéki testvértelepülésen elmondott beszédében Filóné Ferencz Ibolya, és ezen gondolatok jegyében lépett színpadra pénteken Bonyhádon Tóth Marián. Tardoskedd polgármesterének beszédét követően a Perczel-díj átadása következett, amelyet az önkormányzat a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény, vagy huzamosabb időn keresztül folytatott kiemelkedő munkálkodás, életmű elismeréseként alapított. A képviselő-testület idén dr. Bősze Tibor belgyógyász főorvosnak ítélte oda a díjat több évtizedes gyógyító tevékenysége, a bonyhádi kórházban végzett alázatos munkája elismeréseként. A rendezvény során elhangzott, hogy több szempontból is ünnepnap a mai. Éppen tíz évvel ezelőtt fűzte szorosabbra kapcsolatát Bonyhád és Borszék. A testvértelepülési szerződést ma ünnepélyesen is megerősítette Filóné Ferencz Ibolya és Mik József, a székelyföldi fürdőváros polgármestere.

A művelődési központban zajlott program végéhez közeledve került sor a Völgység Talentuma díjak átadására. Mint ismeretes, a Völgységi Tehetséggondozó Egyesület célja, hogy felkutassa és kitüntesse azokat a 12 – 20 év közötti fiatalokat, akik kiemelkedő – országos és nemzetközi – eredményeket érnek el a művészetek, a tudományok vagy a sport területén. A civil szervezet ez év februárjában megtartotta rendes közgyűlését és titkos szavazáson a 11 felterjesztés közül hármat talált érdemesnek a 2024. évi kitüntetésre. Gűth Máté zongora, Kozma Szemere kémiai, Sági Kristóf pedig kiemelkedő karate eredményeiért vehetett át díszplakettet, oklevelet, valamint 40.000 forint ösztöndíjat. A fiataloknak járó elismerést Drága László karnagy, Merész Konrád-díjjal kitüntetett nyugalmazott zenepedagógus, dr. Katz Sándor Prima Primissima Díjas, valamint Merész Konrád-díjas nyugalmazott pedagógus, valamint Oláh Annamária Boros Dezső-díjas nyugalmazott pedagógus adta át.

A művelődési központból kilépve a Kálvária domb felé vették az irányt a résztvevők az 52. Sorgyalogezred Hagyományőrző Egyesület, a Rády József Lovas Sportegyesület és Tolna Megyei Huszárbandérium, valamint a Völgység Néptánc Együttes és Népdalköre kíséretében, hogy elhelyezzék a tisztelet és emlékezés szalagjait, valamint koszorúit a város dicső szülötte: Perczel Mór honvédtábornok sírjánál.

Megosztás