Vakok És Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete

Képviselő: Kovács Lászlóné
Cím: 7100 Szekszárd, Hunyadi u. 4.
Telefonszám: 06 74 512-355; 06 74 512-356
E-mail cím: szdvakok@gmail.com
Honlap: www.tolnamegyeivakok.hu

Az Egyesület Tolna megyében közel 1400 fő vak és gyengénlátó ember érdekvédelmét és érdekképviseletét látja el. Feladatuk az emberek összefogása, szociális támogatása, képzésük és munkavégzésük megszervezése – a tevékenység felsorolása a teljesség igénye nélkül.
Szekszárdi irodájukban és a megyében működő 8 Baráti Kör segítségével intézik az emberek ügyeit.
A kultúrális és szabadidős programok szervezésén túl tanfolyamokat szerveznek, melyek keretein belül a számítógép-kezelői és masszázs tanfolyamok voltak a leglátogatottabbak. Emellett kibővültek a lehetőségek kosár –és fonott bútor-készítő, braille írás, olvasás tanfolyamokkal.
Pályázatok segítségével önálló életvitelt elősegítő segédeszközökhöz juttatták Sorstársaikat, valamint egyéni kérelmek elintézésében is segítenek. Vak és gyengénlátó gyermekek, valamint felnőttek részére szerveztek tábort 12. alkalommal és bel –és külföldi kirándulásokat. A szociálisan rászorulók részére segélycsomagokat állítottak össze. Regisztrált tagjaik száma 2006-ban 83 fővel nőtt. Megyei és Városi rendezvények szervezői és aktív résztvevői.
2007. a „Fogyatékkal élők éve”. Az Egyesület tagjai bíznak abban, hogy a társadalom kiemelten odafigyel a vakok önálló életvitelének biztosítására.