„Völgység” Turista Egyesület

Képviselő: Tresch József
Cím: 7150 Bonyhád Asztalos u. 18.
Telefonszám: 06 20 449-2017
E-mail cím: vtebonyhad@gmail.com
Honlap: http://www.volgyseg-te.hu/

A „Völgység” Turista Egyesület célja, az Alapszabályunk szerint, Bonyhád város és vonzáskörzete lakosságának rendszeres túrázási, sportolási programok biztosítása.

Az egyesület céljainak megvalósításához az alábbi fő feladatokat végzi:

  • nyílt túraprogramok szervezése
  • úraverseny programok propagálása
  • teljesítménytúra rendezvények népszerűsítése
  • országos és megyei rendezvényekről információ-szolgáltatás
  • város környéki jelzett turistautak karbantartása
  • a rendezvények népszerűsítése a sajtón keresztül
  • természetvédelmi tevékenységek támogatása

A „Völgység” Turista Egyesület egy nagy múltú szervezet, melynek elődje a Bonyhádi Vasas Sportkör volt, amely 1978. január 1-én alakult 19 fővel. A városban működő sportkörök fúzióját követően 1981. január 29.-étől a város sportegyesülete, a BMSC természetjáró szakosztályaként folytatta tevékenységét. Mindkét szakosztály vezetője Chlebovics Miklós volt, akit a Bonyhád környéki turista utak tervezéséért, és a „Bonyhád és környéke” útikalauz elkészítésében való közreműködéséért a Magyar Természetbarát Szövetség 1999-ben Dr. Téry Ödön Emlékéremmel, és 2005-ben a „Természetjárás Fejlesztéséért” Ezüst fokozatú kitüntetéssel jutalmazott.

A városi sportegyesület megszűnését követően, 1997. január 16-án önálló természetbarát egyesület alakult „Völgység” Turista Egyesület néven, Mányoki László vezetésével, aki 2004-ben Dr. Téry Ödön emlékéremben részesült, kimagasló szervező és koordináló munkájáért.

Kezdetben 20 szakképzett túravezetővel gyalogos-, teljesítmény-, magashegyi és kerékpáros túrázó, túraversenyző, hegymászó és Nordic Walking szakág működött az általános iskolástól a nyugdíjas korúig terjedő, 100 főt meghaladó tagsággal.

2005 óta egyesületünk tagjai több IVV turista olimpián vettek részt, a Nemzetközi Népsport Szövetség szervezésében, és szereztek felejthetetlen élményeket. 2005-ben Csehországban, Pilsenben, 2007-ben Észtországban, 2013-ban Olaszországban, Val Gardénában, 2017-ben Németországban, Koblenzben képviseltük a magyar természetjárókat.

2013-ban a fiatalabb generáció kiválásával létrejött a Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület, melynek vezetője Butschli Péter.

A „Völgység” Turista Egyesületnek 2018. január 1. óta Tresch József az elnöke. Irányításával az egyesület folytatja aktív természetjáró és természetvédő tevékenységeit.

Az egyesületben most is élénk sportélet folyik. Gyalogos és kerékpáros túrákat szervezünk az ország több tájegységére. Jelenleg is működik a Nordic Walking szakág heti rendszerességgel.

Egy és többnapos kirándulásokon járjuk be az országot és a környező országokat.

Az egyesület túrái nagyrészt nyíltak. Szeretettel várunk mindenkit tagjaink sorába.