KEOP-2012-4.1.0 / A.”Helyi hő, és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal”

A KEOP-2012-4.1.0 / A.”Helyi hő, és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” konstrukció keretében Bonyhád Város Önkormányzata fenntartásában működő épületekre a megújuló energiaforrást felhasználó, napelemes épületenergetikai fejlesztések valósultak meg 2014. év folyamán. A beruházással rövid időtávon megtérülő, jelentős költségcsökkenés érhető el az intézmények áramfogyasztásában részben a saját energiaszükséglet közvetlen megtermelésével, részben a fel nem használt áram hálózatra történő visszatáplálásával.

Helyi napelem erőművek kerültek telepítésre: a Sportcsarnok (15,3 kWp), a Vörösmarty Mihály Általános Iskola (49,92 kWp), a Széchenyi István Általános Iskola  ( 49,92kWp),  a Ficánka, Malom, Szélkakas Óvodák és Nappali Intézmény (32,88 kWp), a Vörösmarty Mihály Művelődési Ház (41,28kWp)   és a Gondozási Központ (3,84 kWp) épületeire a zárójelben jelzett teljesítménnyel.

A napelemes rendszer több száz napelem modulból áll, a napelemek által felvett energiát pedig inverterek biztosítják az intézménynek, illetve töltik vissza hálózatra.

A beruházás vissza nem térítendő európai uniós támogatás és a kormány által biztosított EU önerőalap segítségével, 100%-os támogatással valósult meg, közel 160 millió forint értékben.

A projekt közvetlen célcsoportja mindezekből adódóan a település lakossága. Közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsősorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentősen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.


Kapcsolódó Fájlok: