Jastrowie – programajánló

Jastrowie városa a Nagy-Lengyelországi Vajdaság északi részén helyezkedik el a 11-es és 22-es főutak mentén, jó autópálya csatlakozással. A város közigazgatási területének 70%-át erdő borítja, emellett folyók hálózata, tavak kínálnak kitűnő feltételeket a pihenni vágyóknak és az aktív kikapcsolódás kedvelőinek.

A település körül igen sok a látnivaló, mivel a környék fontos turistaútvonal része. A várost erdő övezi, sok látványos természeti szépséggel. A Gwda folyó völgyében, Szczecinek irányában, a természet alkotta felejthetetlen rezervátumban (Kozie Brody) növényi különlegességek lelhetők fel. Nem messze innen, egy másik természetes műemlék (Diabli Skok) szépséges panorámás kilátóval büszkélkedik. Az erdőben, a Hajda-erdészlak várja az ide látogató kíváncsi turistát és vadászni vágyót. Az erdőgazdálkodás mellett itt erdészeti faiskola is működik. Az erdő természetes kincsei: a gomba és az áfonya szabadon szedhető. A közvetlen környéken sok a természetes víz, a Gwda folyó mellett még négy kisebb patak van. Ebben a völgyben, egy mesterséges gát adta a lehetőséget vízi erőmű működtetésére. A sok természetes víz – 9 természetes tó – igazi horgászparadicsom, értékes halállománnyal. A turistákat nemcsak a napi aktív pihenést biztosító szabadidőközpont várja, a Lesne-tó körül egész évben nyugalmat találnak a kikapcsolódni vágyók.

A várost övező rész környezetvédelmi terület. A Gwda folyó melletti erdőben három helyen kempinghelyeket alakítottak ki. Innen indulhatunk horgászni vagy barangolni az erdőbe. A tavak és a vizek tisztasága, a város közelsége, a jó úthálózat igen vonzó a vízi sportot művelők és kedvelők számára. Sok itt a gyalogtúra- és kerékpárútvonal, mely mentén szépséges tájjal és természettel találkozunk. Léteznek itt ún. „civilizált csend” helyek, ahol a szél hangján, a fák susogásán és a madarak csicsergésén kívül más hang nem terjed. Ezek a természet adta lehetőségek járulnak hozzá a minden évben megrendezendő turista összejöveteleknek, vízi-, kerékpár- és gyalogtúráknak vagy horgászversenyeknek.

Nyár elején vendégeskednek Jastrowie-ban a „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztiválon résztvevő lengyel és külföldi együttesek, amelyen a magyarországi bukovinai székelyek minden évben képviseltetik magukat.

Figyelemre méltó látványosságok: a Pomerániai fal maradványa, amely Nadarzyce közelében található
Oflag Gross-Born hadifogoly tábor, ahol a lengyel szellemi elit raboskodott a háború alatt, többek között Leon Kruczkowski, drámaíró, aki a Jastrowie tartózkodása alatt írta a Szabadság első napja című művét szakrális emlékek – főként templomok Jastrowie-ban, Samborsk-ban, Brzeznicában és Sypniewo-ban a jó állapotban maradt zsidó temető Jastrowie-ban

A folklór szerelmesei a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklór fesztiválon tekinthetik meg az Európa számos országából érkezők előadásait.

A hadászatot kedvelőknek a „Hadászati pikniken” való részvételt ajánljuk, ahol hagyományőrzők harcászati előadásait is megtekinthetik az érdeklődők.

A számos látnivalón kívül fejlett éttermi és szálláshelyi szolgáltatások, jó turisztikai infrastruktúra, melyet évente újabb pontokkal bővítenek, illetve agrárturisztikai szolgáltatások gazdag kínálata várj a turistákat. Sőt a Jastrowie térség 40 főre el szállásolására készül lehetőséget biztosítani Nadarzycében.

Jastrowie térsége kiváló feltételeket kínál a természetbarát aktív kikapcsolódást kedvelő turistáknak.

Üdvözöljük térségünkben!