Jastrowie

A 8000 körüli lakosságszámú Jastrowie 2005-től testvérvárosa Bonyhádnak.

Jastrowie egy kisváros, mely Lengyelország észak-nyugati részén fekszik, 120 km távolságra a Balti-tengertől, a Nagylengyel vajdaság (Wielkopolska) északi részén található zlotówi járásban. A közigazgatási területen belül 7 falu van: Budy, Brzeznica, Brzeznica Kolonia, Nadarzyce, Samborsko, Sypniewo, Sypniewko A lakosság létszáma 11.562 fő (2010. június 30-i adat).

Jastrowie Város a Gwda folyó völgye szélén fekszik, Młynówka kisfolyó mentén a Jastrowie-i Dombok szomszédságában. A települést két országos főút szeli át: 11.sz. Poznań – Koszalin és 22. sz. Gorzów – Gdańsk, valamint villamosított vasúti vonal Poznan – Kołobrzeg.

A település körül igen sok a látnivaló, mivel a környék fontos turistaútvonal része. A várost erdő övezi, sok látványos természeti szépséggel. A Gwda folyó völgyében, Szczecinek irányában, a természet alkotta felejthetetlen rezervátumban (Kozie Brody) növényi különlegességek lelhetők fel. Nem messze innen, egy másik természetes műemlék (Diabli Skok) szépséges panorámás kilátóval büszkélkedik. Az erdőben, a Hajda-erdészlak várja az ide látogató kíváncsi turistát és vadászni vágyót. Az erdőgazdálkodás mellett itt erdészeti faiskola is működik. Az erdő természetes kincsei: a gomba és az áfonya szabadon szedhető. A közvetlen környéken sok a természetes víz, a Gwda folyó mellett még négy kisebb patak van. Ebben a völgyben, egy mesterséges gát adta a lehetőséget vízi erőmű működtetésére. A sok természetes víz – 9 természetes tó – igazi horgászparadicsom, értékes halállománnyal. A turistákat nemcsak a napi aktív pihenést biztosító szabadidőközpont várja, a Lesne-tó körül egész évben nyugalmat találnak a kikapcsolódni vágyók.

A várost övező rész környezetvédelmi terület. A Gwda folyó melletti erdőben három helyen kempinghelyeket alakítottak ki. Innen indulhatunk horgászni vagy barangolni az erdőbe. A tavak és a vizek tisztasága, a város közelsége, a jó úthálózat igen vonzó a vízi sportot művelők és kedvelők számára. Sok itt a gyalogtúra- és kerékpárútvonal, mely mentén szépséges tájjal és természettel találkozunk. Léteznek itt ún. „civilizált csend” helyek, ahol a szél hangján, a fák susogásán és a madarak csicsergésén kívül más hang nem terjed. Ezek a természet adta lehetőségek járulnak hozzá a minden évben megrendezendő turista összejöveteleknek, vízi-, kerékpár- és gyalogtúráknak vagy horgászversenyeknek.

Nyár elején vendégeskednek Jastrowie-ban a „Bukovinai Találkozások” Nemzetközi Folklórfesztiválon résztvevő lengyel és külföldi együttesek, amelyen a magyarországi bukovinai székelyek minden évben képviseltetik magukat.

 Jastrowie város honlapja: www.jastrowie.pl