Tardoskedd

A felvidéki, nagyrészt magyarok által lakott Tardoskeddel 1998-ban lépett partnerségi kapcsolatba Bonyhád.

Tardoskedd Község a Dunamenti síkságon a Vág alsó folyása mentén, Érsekújvártól 10 km-re található. A község katasztere 5556 ha kiterjedésű sík vidék, amely átlagosan 120 m tengerszint feletti magasságban fekszik. 5100 lakosával Szlovákia legnagyobb falvai közé tartozik. A lakosság 80%-a magyar, 20%-a szlovák nemzetiségű. A lakosság nagy része mezőgazdasági kistermeléssel foglalkozik, melyre a faluban jó feltételek vannak. A falu kitűnő elérhetőségét a Tardoskedd központján áthaladó, első osztályú 75. sz. útvonal, továbbá a Bratislava – Nové Zámky – Stúrovo-i vasútvonal biztosítja.

A község első írásos emléke 1221-ből származik, amikor II. Endre a falut a Heiligenkreuzi kolostornak adományozta, de a településsel kapcsolatos első tárgyi emlékek a bronzkorból származó leletek.

A falu legnevezetesebb kulturális emlékei közé tartoznak:

A Szent István plébániatemplom, mely a 18. század első felében nyerte el jelenlegi formáját. A mennyezetet díszítő freskók Jakubey mester művei. A templomban értékes egyházi és történelmi ereklyékkel berendezett kis múzeum is található.

A Rákóczi emlékmű, amely azon a helyen van felállítva, ahonnan Bercsényi gróf 1704-ben három fontos levelet intézett II. Rákóczi Ferenchez. Rákóczi emlékmű

A Hősök emlékművét 1941-ben szentelték fel az 1848-as szabadságharcban, az I. és II. világháborúban elesett katonák emlékére.

A Szent István szobor – Községünk díszpolgárának a budapesti R. Törley Máriának bronzból készült alkotása 2001-ben volt ünnepélyes keretek között átadva a Szent István Napi Ünnepségek keretén belül. Azóta Tardoskedd központjának egyik jellegzetes éke.

A két település között kitűnő a kapcsolat, a földrajzi közelségnek is köszönhetően egy évben többször is találkoznak a települések polgárai. A bonyhádi 1848/49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezésen minden évben a tardoskeddi polgármester mondja az ünnepi beszédet, az ottani programon pedig a bonyhádi. Emellett a völgységi diákok rendszeresen szerepelnek a tardoskeddi művelődési ház rajzpályázatán alkotásaikkal, és a Szent István-napi ünnepségekre is utazik delegáció városunkból.

Tardoskedd község honlapja: http://www.tardoskedd.sk/