Treuchtlingen

Treuchtlingen és Bonyhád 2011-ben kötött partnervárosi szerződést.

A kb. 13000 lakosú németországi Treuchtlingen Város Bayern tartományban található.

Kelták, rómaiak, frankok is éltek ezen a vidéken. A karolingok uralma alatt 793-ban, a városközponttól északra jött létre a Károly-árok, a Rajna és a Majna folyót a Dunával összekötő első vízi útként. A várost először 899-ben “Drutelinga” néven, egy oklevélben említették meg. A 12. század közepén építették a várat, amit felső erődítménynek is neveznek. Az 1974-ben egyesület alakult, melynek tagjai a vár felújításán dolgoztak és dolgoznak, valamint programokat is szerveznek, így az építmény a kirándulók gyakori célállomása.

1400 körül vásárvárosi rangot kapott, 1495 körül egy tűzvész majdnem teljesen elpusztította a várost.

1869-ben, a Treuchtlingen-Gunzhausen vasútvonal megépítésével jelentős vasutasvárossá lett, 1898-ban kapott városi címet.

1945. február 23-án légitámadás érte a vasutat, összesen 600 ember meghalt és 900-an megsebesültek a támadást követően a vasútnál és annak környékén, az áldozatokra egy márványtábla emlékeztet.

Németországban országos hírű üdülőhelyként tartják számon az Altmühl-völgyben található természeti parkjának és gyógyfürdőjének köszönhetően.

A legfrissebb testvérvárosi kapcsolat a bajorországi Treuchtlingennel köttetett, amelynek alapja a Senefelder Schule és a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium között 1990-ben létrejött cserediák-kapcsolat volt. Városunkat Werner Baum polgármester azzal a szándékkal kereste meg, hogy szeretnék e kapcsolatot városi szinten is szorosabbra fűzni, ennek előmozdítása érdekében írták alá a partnervárosi szerződést 2011-ben.

Treuchtlingen város honlapja: http://www.treuchtlingen.de