Wernau

Bonyhád elsőként Wernauval írt alá partnervárosi szerződést 1989-ben.

A németországi, 13.000 lelket számláló város Stuttgart közelében helyezkedik el. A település 1968-ban kapta meg a városi rangot. Központjában található a Quadrium épülete. Ebben működik a Polgármesteri Hivatal, valamint fogadások, tanácskozások megrendezésére alkalmas termek találhatók itt (8-830 főig); emellett étterem saját konyhával és egy 2500 m2-en megépített és eredeti marokkói csempével burkolt wellness részleg medencékkel, szaunákkal, gőzfürdőkkel, ahová belépve az ezeregy éjszaka meséinek világában érezheti magát az ember. A városban több mint 100 egyesület működik. Számos sportpályájával Wernau egy kisebb sportparadicsommá vált, ahol minden lehetőség adott a sportoláshoz, az aktív kikapcsolódáshoz.

A wernaui kulturális élet is pezsgő. A repertoár a komoly- és könnyűzenei koncertektől a színházművészeten át, a kiállításokig és a Quadriumban rendezett ünnepélyes bálokig terjed. Bizonyos alkalmakkor utcabálokban is szórakozhatnak az ide látogatók.

A kb. 12500 lakosú Wernau a Neckar folyó jobb partján fekszik, Stuttgarttól 25 km-re, a „Wernauer Baggerseen” természetvédelmi terület mentén. A város két település – Pfauhausen és Steinbach – egyesítésével jött létre 1938-ban, melyre már 1384-ben és 1681-ben is kísérletet tettek. A II. világháború után sok Magyarországról érkező menekült telepedett le ebben a városban.

Wernau város honlapja: www.wernau.de