Ispotály

Bonyhád egyik legszebb későbarokk háza a Szent Imre utcában áll. Egykor a város kórháza volt benne. Winkler Mihály plébános a katolikus templom 1781-es befejezése után a megmaradt építőanyagokból az Irgalmas Szamaritánus néven kórházat alapított. Ez a kórház a mai Vörösmarty Általános Iskola udvarán állt egykor, nagyjából szemben az épületünkkel. 1789-ben azonban tűzvész pusztít a városban, és a kórházat szükséglakásokká alakították át a hajléktalanok elhelyezésére. Ekkor költözött át a kórház ebbe az épületbe

A 18. század elején emeletráépítéssel bővítették. Közel száz évvel ezt követően a főhomlokzata elé pilléres oszlopcsarnokot emeltek. Ekkor készültek az udvari oldal tornácai is, a földszinten íves, az emeleten oszlopos gerendás megoldással. Az 1950-es években átépítették, homlokzatát jelentősen leegyszerűsítették, új típusú ablakokat kapott.

Helyreállítása csak 1989-ben zajlott. Az épület az utcavonalhoz képest enyhén ferde vonalban, telkén, szabadon áll. Kontyolt nyeregtetős kialakítású, főhomlokzatát gazdagon tagolják a faloszlopok és párkányok. Bonyhád egyik legszebb 18. századi háza.

Az épület szerepel az országos műemlékjegyzékben is.