Műemlék lakóházak (Perczel Mór u. 2., 4. és 18.)

Bonyhád belső történelmi magját a városban és külső részein álló kéttucatnyi műemléképület körébe tartozó több lakóház is gazdagítja. Ezek a Perczel Mór utca centrum felőli szakaszán, a páros oldalon láthatóak. A három ház, részben eltérő stílus és ezt meghatározó, gyorsan fejlődő korszellem megjelenítője.

A 2. szám alatti a legkorábbi, a 18. századból maradt ránk. Stílusa klasszicizáló késő barokk. Utcavonalon, zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú, emeletes, az É-i oldalhomlokzata felett felülkontyolt nyeregtetejű épület, a földszintjén boltbejáratokkal. Az utcai homlokzat bal szélső tengelyében kapu nyílik. Alaprajzi rendszere átalakítva.

A 18. szám alatti a 18. és 19. század fordulóján épült még hasonló stílusban. Saroktelken, utcavonalon szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes lakóház, felülkontyolt nyeregtetővel, az É-i oldal kerítésfalában kocsikapuval. A 20. század elején az Ipar kávéház működött benne. Homlokzatai, alaprajzi elrendezése átalakítva.

A 4. szám alatti a 19. század második felének eredménye, ennek a stílusa már jellegzetesen historizáló. Az utcavonalon, zártsorú beépítésben álló, téglalap alaprajzú, emeletes, nyeregtetős épület, utcai, romantikus ízű homlokzatán középtájon nyíló kapuval. Teljesen átalakított udvari homlokzattal, új tetőtéri ablakokkal. Alaprajzi rendszere átalakítva.

Az épületek szerepelnek az országos műemlékjegyzékben is.