Perczel kúria (Buki ház, Perczel Mór u. 11.)

Perczel József 1743-ban vásárolt birtokot Bonyhádon, ezután épült a kúria L alaprajzzal, D-i homlokzatán portikusszal, mögötte kőkeretes bejárattal.  több gazdasági melléképülettel. Még a 18. században K felé bővítették, majd az L É-i szárára (Perczel Mór u. 9.) a 19. században emeletet építettek, és a két szárny között átvezető ajtót elfalazták. Tulajdonosa a 20. század folyamán a Bouquet család volt.

 A 20. században a belsőt válaszfalakkal részben átalakították, nyílászáróit nagyrészt kicserélték.

Kerített saroktelken álló, téglalap alaprajzú, földszintes lakóház. Ny-i homlokzata felett kontyolt, K-i homlokzata felett felülkontyolt nyeregtető, új tetőtéri ablakokkal. Az ÉK-i épületrész alatt dongaboltozatos pince és jégverem található.

Kéttraktusos belső, kályhafülkés helyiségekkel, a bejárati előtér és az ÉK-i sarok utóbb felosztott nagy helyisége csehsüveg boltozatos. A részben 18. századi nyílászárók apácaráccsal vannak ellátva. Felújítva: 1993–1995.

A bonyhádi Perczelek közül Perczel József vásárolt először birtokot Bonyhádon. 1745-ben Mária Terézia birtokvásárlásait helybenhagyta, valamint Józsefnek és utódainak a Bonyhádi előnév használatát engedélyezte.

József építtette a mai Perczel u.11. számú épületet, amely az egyik első a Perczel kúriák között. Az épület szerepel az országos műemlékjegyzékben is.