Szentháromság szobor

A bonyhádi Szentháromság oszlop a megye egyik legimpozánsabb és legszebb ilyen jellegű alkotása. A kovácsoltvas kerítéssel körülölelt oszlop késő barokk stílusú.

Felirata szerint Walter József bonyhádi orvos állíttatta 1796-ban.
Solymár Imre szerint a Perczel család is hozzájárulhatott a felállítás költségeihez, mivel a család védőszentjeit találjuk meg az oszlopon.

A nyolcszögletű alapon emelkedő, évszámot is mutató oszlop tetején látható a Szentháromság szoborcsoportja. A fő nézeti oldalon Péter és Pál, József, Mária és Rozália található, majd az egyes oldalakon még Flórián és Sebestyén szobrát láthatjuk. Homlokoldalán pedig Keresztelő Szent János alakja látható karjában a gyermek Jézussal. Párkányán emelkedik az Immaculata-szobor, amelynek a feje feletti koronát angyalok tarják.
 1934-ben renoválták az együttest, az 1980-as években újból felújították. A szobrok nagy részét mindkét alkalomból újrafaragták. A Szentháromság oszlop Bonyhád főterének kiemelkedő, meghatározó értéke.

A város szobrai közül az egyik legrégebbi. Nem csoda, hogy már a XX. század első éveitől kezdve a mai napig rengeteg képeslapon láthatjuk. Olyannyira jellemző Bonyhádra, hogy aki egyszer erre járt és megcsodálta, bármilyen képet is lásson róla, tudja, hogy a mi városunkat látja.

 A Szentháromság oszlop szerepel az országos műemlékjegyzékben,ezért javasoljuk a helyi értéktárba való felvételét.